Хипнозата и какво си представяме?

Феноменът хипноза е реален и изключителен със своите сериозни постижения.
До ден днешен  съществуват много митове какво точно представлява хипнозата и хората са изключително предпазливи когато се заговори за хипнотизиране.
Въвеждането в транс, силата на внушението както и продължителните ефекти  са изследвани и доказани от учениете и те нямат за цел да представят сценична хипноза за забавление на публиката.
Представата за хипнозата идва и от влиянието на много филми. Хората си представят, че хипнотизираният човек споделя конфиденциална информация или извършва убийство, кражба, под чуждо влияние като цяло съществува спекулация и липса на информация по темата.
Какво е хипнотичния транс?
Да започнем от там, че всеки човек на земята, всеки ден, за кратко време, влиза в състояние на хипноза. Това са моментите, когато правим  нещо вече добре познато- кафе, шофираме до работа, заключваме вратата и не си спомняме как точно сме го направили. Нашето съзнание не си спомня, но подсъзнанието работи с усвоениете движения, поведение, визуално разпознаване и така да се каже- действаме подсъзнателно.
По време на хипнотичен транс / процесът, при който имаме специалист/ човешкото тяло е напълно отпуснато, а съзнанието фокусирано.
Хипнотичният транс е основен елемент от хипнозата и се определя като променено състояние на съзнанието. Хипнотизаторът е специалистът, който въвежда клиента в хипноза, с помощта на техники.
Всеки човек е различен и предварително се провежда опознавателен разговор-интервю, с който се уточняват личните преживявание и предпочитания, цели и очаквания на клиента по време на процеса. Ако има някакви въпроси - изчистват се и се започва работа по конкретната заявка.
Много важно е човекът, който е решил да се подложи на хипноза или да използва хипнотерапията като средство за справяне с конкретен проблем да бъде мотивиран. Личната мотивация на клиента и тук както и при всеки друг метод е изключително важно условие. Ако вие искате да подобрите самооценката си, да преодолеете трудности в общуването, да се справите с лоши навици или безсъние или каквато и друга трудност- не очаквайте, че специалистът ще изготви магическа програма и магически вие ще се "излекувате", легнали на специалния стол. От вас се очаква мотивация и желание да работите за промяната, която желаете. 
Хипнотерапевът въвежда клиента в хипнотичен транс и работи с внушения, към подсъзнанието му. Съзнанието е спокойно и некритично. По време на транса е добре да знаете, че е възможно да загубите представа за времето- това е феномен, с който е добре да бъдете запознати. Сесията е с продължителност от 60 минути/ вие може да я преживеете с усещане и за 20 `/.
Желателно е да се стартира с две посещения в седмицата, в последствие едно и постепенно се срещите се преустановяват. Понякога желаният резултат настъпва бързо, в други случаи може да достигне продължителност от 12 сесии. Зависи от сложността на случая. Бъдете убедени, че ако вашия проблем не може да бъде разрешен само с хипноза - ще бъдете насочени и ще ви бъде предложено друго решение.
Хипнозата намира широко приложение и в медицината. Част от пациентите имат алергии и поради невъзможност за поставяне на упойка използват обезболяващия ефект на хипнозата, по време на манипулация. Разбира се ви съветвам да проверите в списъка на членове на асоциацията на БАХХ и да изберете подходящото медицинско лице.
Като цяло хипнозата е едно изключително преживяване. Нейните безспорни ползи са доказани във времето и от практиката. За напрегнатия живот тя е един краткосрочен и ефективен метод за справяне нежелано състояние или трудност.
Официално БАХХ е пълноправен член на Европейското общество по хипноза (ЕSH) и освен тази привилегия се надявам да бъдете по-любопитни към науката и разбира се по-спокойни. Със сигурност ако опитате хипнотерапия ще бъдете приятно изненадани. В пространството има много публични участия на нашите ментори с интересни теми и въпроси/ в случай, че вашия интерес вече е събуден/.