Спортът- една голяма любов

Спортът е здраве. Спортът е избор и начин на живот. За хората, които спортуват физическата активност е желание, предизвикателство и удоволствие. Трансформацията е дълъг процес. Не бихте могли да постигнете резултати, ако не сте готови да вложите от себе си- воля, характер, дисциплина, време и мотивация. Всеки има своята причина - удоволствие, здравословен проблем, травматично събитие, стрес, ниска самооценка...каквато и да е тя, ако сърцето ви е там, няма как да не настъпи промяна... едно решение, което има заряда да промени живота ви.


Каква част заема спорта от благосъстоянието ни? Как ни помага?

Да бъдеш здрав не се изразява единствено в това да не боледуваш, но и да бъдеш в състояние на физическо, психическо и социално благополучие (Edwards, Edwards & Basson, 2004). В последните десетилетия позитивното психично здраве е изследвано с такава дълбочина, че благосъстоянието се възприема за изключително важен житейски аспект в кариерата на атлетите и разбира се в живота на всеки човек. През 1989 е разработена скала на благосъстоянието (RyFF , 1989), състояща се от 6 дименсии: 

-себеприемане;
-позитивни отношения с другите;
-автономност;
-екологично майсторство;
-цел в живота;
-личностно развитие;

Всяка от споменатите дименсии може да бъде разгледана като житейско предизвикателство: "себеприемането"- приемане на силните и слаби страни; създаване и поддържане на добри отношения с околните; "екологично майсторство": или способността да овладаеш околната средата, за да се отговори на нуждите и желанията; решителност и автономност; намиране на личен смисъл, чрез цел, в живота и оптимизиране на уникалните способности и таланти чрез личностно израстване (Edwards, Edwards & Basson, 2004). 

Според твърденията (на RyFF) благосъстоянието се развива чрез комбинация от емоционална регулация, личностни характеристики, идентичност, житейски опит, образование и нараства с възрастта. 
Много изследвания посочват, че психологическото здраве и самооценката се подобряват вследствие на спортна активност / в рамките на 30-40 минути, 3 пъти седмично/. Хората, която посещават спортни центрове и се упражняват редовно са психологически по-добре от хората, които не спортуват. Плуването, йогата, фехтовката оказват изключително влияние върху психиката. Разбира се има много други спортове, които имат същия ефект- изследванията, които имаме са свързани с тези три и това е причината да бъдат цитирани. 
Спортът подобрява самооценката, самоуважениетo, учи  на постоянство и дисциплина.  


Резултатите са видими и чувството на успех, от постигнатите резултати, носи вътрешна удовлетвореност. Подобряват се социалните контакти, което се свързва с една от 6-те дименсии (положителни взаймоотношения с другите). Изключително резултатни в тази насока са груповите занимания. Мотивацията е много силна, когато имаш група с по-напреднали от теб- вероятността да си влияте положително един на друг и да се подкрепяте в процеса е голяма.

Благодарение на спорта и приема на богата и здравословна храна се отчитат подобрения: чувствате се енергични, формата на тялото ви се подобрява, което се отразява на самочувствието и отношенията ви с околните, паметта е по-добра, концентрацията също.  
Въпреки, че повечето хора не го осъзнават физическата активност влияе върху 6 -те дименсии или върху цялостното благополучие. Метаболизмът става бърз, секрецията на хормоните са променя и съответно количеството им влияе на настроението ви.
Когато се чувствате добре вие изглеждате добре, излъчвате го и всички около вас ще го забележат. Спортът  ви прави по-позитивни и уверени, което със сигурност ще доведе до различно усещане във вас и ще се отрази върху взимането на решения и изборите, които правите.
Чрез тренировките ще подобрите "екологичното си майсторство" или с други думи ще се повиши усещането ви за отговорност относно ситуациите, в които се намирате и живеете. Спортът може да трансфорира не само физиката ви, той е способен да разкрие пред вас нови цели , хорозонти, предизвикателства. Възрастта, килограмите, физическите ограничения не са пречка- имате избор от толкова много занимания, съобразени с нивото ви на напредналост, лични предпочитания и възможности. Бъдете готови да преоткриете себе си и  отворете сърцето си, ще бъдете изненадани колко много воля, характер и желание за живот имате.


П.С- Тази статия не толерира състоянията извън нормата или употребата на стероидни хормони. 
Тази статия е посветена на всички хората, които обичат да спортуват, обичат да влагат от себе си и най-вече имат сърцето да подрепят другите да бъдат здрави и щастливи.Литература: 
 
1. Psychological Well-Being and Physical Self-Esteem in Sport and Exercise,  Edwards, D. J., Edwards, S. D., & Basson, C. J. (2004),