Себеприемане и самоуважение


Самоусъвършенстване! Звучи като една добра идея за подобряване на уменията и знанията ни. Всеки човек се старае да подобрява себе си, да се развива личностно, професионално, увеличавайки своя опит, знания и разширавайки възможностите си. Kогато започнем да си задаваме въпроси като:  "Какво трябва да работя?", "Достатъчно ли пари изкарвам?", "Какво е моето призвание?", "Това ли са очакванията и резултатите ми?","Тук ли е мястото ми?", "Щастлив ли съм на тази позиция? "Щастлив ли съм в тази връзка?" , е възможно да не бъдем напълно удовлетворени от моментната ситуация. Вътрешният ни критик оценява, че не сме достатъчно добри и това автоматично създава трудност в опитите ни да приемем себе си. 
За да бъдем щастливи и удовлетворени от живота е необходимо да приемем себе си такива каквито сме.

Какво означава да приемем себе си?

Себеприемане:

 • Да познавате вашите силни и слаби страни;
 • Реална оценка на талантите, качествата и способностите ви;
 • Усещането за вътрешна удовлетвореност независимо от недостатъците ви и направените в миналото избори;

Предимствата от себепознанието включват:

 • Регулиране на настроението;
 • Намаляване на: депресивни симптоми, желение за одобрение от другите, страхът от провал и самокритиката;
 • Увеличаване на положителните емоции, усещане за свобода, самоуважение, автономност, самочувствие;

Какво можем да направим, за да повишим самооценката си?

Следвайте тези прости стъпки:
 1. Наблюдавайте себе си, с намерението:  да разпознавате мислите, чувствата и болката си, посрещнете ги и се отделете от тях. Приемете се във всички аспекти. Животът ни поднася различни ситуации- учете се от себе си и бъдете търпеливи.
 2. Празнувайте за вашите силни страни и приемете вашите слабости.
 3. Зачитайте хората около себе си, отнасяйте се с разбиране към околните, бъдете мили. Всеки има своя особеност. Oтчитайте плюсовете в общуването и усещането ви за споделяне и съпреживяване.
 4. Създаване на подкрепяща среда- заобиколете се с хора, които ви приемат, подкрепят и вярват във вас.
 5. Простете си; Научете се да не съжалявате за миналото. Приемете, че сте направили най-доброто, на което сте били способни в онзи момент.
 6. Заглушете негативните мисли и спрете да заставате срещу другите. Всеки има своя талант и е полезен по-свой начин.
 7. Благотворителсност; дарявайте на нуждаещите се, осъзнайте с какво и как бихте могли да бъдете полезни за живота на другите;
 8. Това да приемеш ситуацията не означава, че си се отказал; Приемането означава да пуснеш миналото и да осъзнаеш, че има неща, които не зависят от теб и не можеш да контролираш. Личната енергия и ресурс могат да се насочат към нещата зависещи от нас.
 9. Вътрешния ви свят Обърнете се към него с много състрадание, разбиране и любов.
 10. Бъдете мили към себе си. Не се подценявайте и не се идентифицирайте с разрушителни мисли и поведение. Грижете се за ума и тялото си.
 11. Продължавайте да вярвате в себе си. Мислете позитивно. Не се съмнявайте в способностите си. 
 12. Мечтите са мечти. Хубаво е да се стремите към тях, да ги следвате, но ако не успеете да ги осъщестите- това не бива да разстройва- напротив- вижте колко много нови знания, контакти и възможности са се открили. 

Външните обстоятелства, минал опит и поведение могат да създават затруднения по време на процеса 'себеприемане', но със сигурност можете да се справите- с постоянство, търпение, разбиране и грижа за вас самите.
Ако за вас се окаже трудно да се справите сами- можете да потърсите помощ при специалист.  
По думите на психолога Тара Брах: "Несъвършенството не е наш личен проблем - това е естествена част от съществуването. Границата на това, което можем да приемем, е границата на нашата свобода. "
Когато приемете себе си вие ще можете да живеете с вашите несъвършенства и ще бъдете наистина свободни и щастливи.

Уважавайте себе си!