Милтън Ериксън
По време на лекция през 1923г. младият студент по психология, от университета в Уисконсин, е толкова силно впечатлен от демонстрация на хипноза от Кларк Гъл, че премества хипнотизирания човек, за да опита сам техниката.
От този момент Милтън Ериксън (1901-1980) насочва вниманието към хипнозата и в последствие се превръща в един от най-добрите хипнотизатори в Америка. Едно от най-важните му твърдения е, че подсъзнанието е невероятно мощно средство за лечение. Ериксън е убеден, че всеки индивид притежава способността да си помага и да се лекува сам. Най-големият му принос в хипнозата е разработването на нови техники за предизвикване на транс и подаване на внушения на подсъзнанието. Предишните методи за въвеждане на транс са много авторитарни и догматични: на клиентите се казва , че ще почувстват сънливост и ще изпаднат в транс. Ериксън не отрича изцяло този подход, но вярва че терапевтичната техника трябва да се адаптира спрямо индивидуалната личност и нужди на клиента. Той разработва така наречените индиректни, разрешаващи или "пермисивни" техники, при които чрез говорене клиентите стават част от двустранен процес и в последствие биват въведени в транс.
Известна техника е тази на "объркването", при която се използват несвързани думи в изречения и съзнанието на клиентите се обърква. Също така Ериксън разработва използването на метафори и разказването на приказки по време на хипноза, тъй като според него образното използване на езика е много важно. Той е иновативен в работата и в подхода си и вярва, че всеки може да бъде хипнотизиран, но това зависи от уменията и гъвкавостта на хипнотизатора. Пише много за хипнозата и като изследовател оставя голямо наследство. Много сегашни практици са вдъхновени от работата му.

Любопитно :

Милтън Ериксън е преживял редица битки по пътя си към утвърждаване като велик хипнотизатор. Роден в Невада, в бедно семейство, на 17 години се разболява от полиомиелит, в следствие на което намаляват двигателните му способности. По- късно Ериксън е покосен от друг вид полиомиелит, с който отново се преборва. Споделя, че физическите ограничения, преживени в ранните години вследствие на болестта, са го накарали да осъзнае значението на движенията и на вербалното и невербалното общуване, което му е помогнало да разбира реакциите на клиентите си. Освен това е бил далтонист. Проблемите му не били само от здравословно естество. В началото на кариерата си медицинските власти , които по това време не приемат метода на хипнозата, го заплашват, че ще му отнемат медицинския лиценз. Забавна, но не особено достоверна е историята, че е успял да хипнотизира членовете на американската Медицинска асоциация, която разглежда случая, за да ги убеди да му върнат лиценза.

Насоки към студентите, по време на една от изнесените му лекции за хипнозата, методите и практиката:




Речник:
Хипнотерапия- Процес на психотерапия, при който хипнозата се използва като част от лечението.



Литература:
Американско дружество по клинична хипноза
htpp://www.asch.net
Майкъл Стрийтър, "Хипнозата",стр.29-30, Книгомания, 2004,
https://www.youtube.com/channel/UCdgUBEDGl0jzhMxHMI9pZdA